Etusivu‎ > ‎Annen päiväkirja‎ > ‎

Hollanti - Visby - Kantvik

Kymmeneltä jatkettiin matkaa noin puolentoista tunnin ajon päähän huoltomarinaan, laiturien ympärillä asumuksia veden päällä. Eräs työntekijä tuli vinssaamaa Heikin mastoon tarkistamaan tilanne. Tuulimittari oli ehjä ja riippui ylhäällä, Heikki otti sen alas, lamppu oli mennyt mereen mutta johdot oli säilynyt joten teippiä päälle ja mies alas, onneksi mitään murtumia ei ollut.

Illalla Heikki katseli reittiä eteenpäin ja seuraava ongelma oli edessä, reitiltä löytyi pätkä jossa vettä on vain 1.70-1.90m ja tarvittais 2.20m. Suunnitelmat taas uusiksi. On mentävä täältä ulos merelle. Heikki soitti Marille ja pyysi katsomaan säätietoja, ja tulos oli koillistuulta ja kovaa(~20m/s) ja siihen vastavirta, ei mitään järkeä lähteä. Päätettiin viettää viikko Amstrdamissa. Minun täytyy lentää täältä Suomeen töihin kun kaikki mahdolliset vaapaat on vietetty, Kalle tulee viikoksi tilalle kun sattuu olemaan viikon vapaalla. Vaihdettiin uuteen marinaan jossa on kaikki palvelut jopa netti toimii. Yhteys alus vie melkein vierestä suoraan keskus asemalle josta pääsee junalla lentokentälle. Heikki kävi keskustassa ja sai ostettua adapterin ja pienen sähköpatterin ja jo alkoi vene lämmetä ja samalla kuivua. Satoi koko illan. Satama kapteeni on touhukas mies joka häärää pilli suussa ympäriinsä järjestelemässä veneitä oikeille paikoille.
03.09 Sain pestyä ja kuivattua kolme koneellista pyykkiä. Ilma edelleen pilvinen ja aika viileä, mutta sisällä mukavan lämmin. Heikki kävi taas keskustassa kartta kaupassa.
04.09 Mentiin lautalla keskustaan. Ei kaupunki kyllä ole minusta niin mukava kuin muistin (käytiin täällä joskus 10 vuotta sitten) kai nyt on jo niin paljon vertailu kohteita. Kauheasti ihmisiä ja vähemmän mukavia paikkakuntalaisia. Käytiin ruokakaupassa ja yhdellä oluella ihan viihtyisän ravintolan terassilla. Kova tuuli ja satoi välillä. Illalla parempi keli ja jopa aurinko alkoi paistaa.
05.09 Toistaiseksi viimeinen päivä reisussa. Istutiin rannan ravintolassa Sveitsiläisen ja Ruotsalaisen pariskunnan kanssa. Huomenna kone lähtee 13.55 kohti Helsinkiä ja Kalle tulee seuraavana iltana (sunnuntai). On se kummallista lähteä töihin olisin mielelläni jatkanut vielä. Pari viikkoa töitä ja takaisin johonkin mihin Heikki nyt pääseekän, katsotaan. Päivän aikaan tuli kylkeen Saksalainen vene, vinosti eteen Ruotsalainen vene, ja vasemmalle Norjalainen vene, pohjosmaat hyvin edustettuna.24.09.2009 Visby

Saavuin taas miehistöön Tukholmasta lentäen pienellä potkurikoneella 25min, olihan sekin uusi kokemus. Visby on kaunis ja ilma lämmin aurinkoinen, käytiin syömässä ja terassilla ihan mukavan lämmin. Käveltiin kaupunkiin tutustumassa ja ajoissa nukkumaan, Heikki oli jo tankannut ja varustanut veneen lähtökuntoon.

25.09
Aika viileä oli yö vaikka patteri oli päällä. Aamupalan jalkeen n.klo 9.15 vihdoinkin oikeasti kohti kotia, viimeiset pari vuorokautta edessä. Aurinkoinen ja melko heikkotuulinen keli (vasta). Välillä pelkällä purjeella mutta enimmän aikaa moottori apuna. Aurinko laski jo puoli seitsemän aikaan. Kun tuli pimeä tuli myös sumu, kyllä voi olla pimeää kun tähdetkin hukkui sumuun. Tutkan avulla seurataan laivaliikennettä jota ei onneksi toistakseksi ole ollut, kello on nyt 00.15. Päivällä veneen kannella kävi uupunut peippo huilaamassa, söi leivän muruja ja lepäsi jonkun tunnin ja hävisi taas.

26.09
Pimeän yön jälkeen kun aurinko nousi lintu ilmestyi taas kannelle, oli varmaan viettänyt yön kumiveneen alla, on raukka menossa aivan väärään suuntaan. Ilma on melkein tuuleton ja lämmittää kostean yön jälkeen. Olematon tuuli on kääntynyt kaakkoon jos vain vähän voimistuisi niin suunta olisi meille hyvä. Vuorokausi matka 99 mailia, kotisatama senkun lähestyy. Kahden aikaan iltapäivällä tuuli kääntyi kokonaan taakse ja päästiin etenemään pelkällä keulapurjeella 4.5-5.2 solmua, yksi laiva näkyi ja se ohittikin meidät aika läheltä. näytää siltä että lintu on jättänyt meidät. Kello on 19.10 ja kohta aurinko laskee ja alkaa Heikin neljä kuukautta kestäneen matkan viimeinen yö pätkä toivottavasti se sujuu ilman ongelmia. Kymmeneltä sitten taas hirveä väistämis hässäkkä troolarin kanssa, jotkut niistä ajaa välittämättä muista, minun piti taskulamoulla valaista purjetta jotta ne tajusi kyseessä olevan purjeveneen joka ei väistele salaman nopeasti. Pimeässä purjehtiminen ei ole kertakaikkiaan kivaa. Ruotsin lautat näkyi aamuyöstä ja paljon muitakin laivoja liikkeellä. Heikki sitten valvoi molemmat yöt.

27.09
Auringon noustessa päästiin Tammisaaren väylälle n.klo 9.00. On tosi mukavaa edetä selkeästi merkattua väylää joka on jo entuudesta hyvin tuttu kohti kotia. Barosundissa käytiin kaupassa hakemassa kunnon olutta ja Sådön kohdalla 14.15.
Kotilaiturilla Mari,Emma,Veikka,Matti,Mia,Aino,Reko,Jaakko,Riikka,Anna,Viivi,Risto,Teija,Vilma Pekka,Anri ja innokas Venla-koira vastassa syöminkien ja samppanjan kanssa, Hilkka ja Marakin tuli. Minä tiesin vastaanotosta mutta Heikki yllättyi iloisesti.Hieno reissu vastatuulista huolimatta, kertaakaan ei keritty edes kunnolla riidellä kun kaikki oli vaan mukavaa, sitä on toivottavasti tulossa vuoden päästä lisää kun minun eläke alkaa. Saa nähdä miten Heikin arki lähtee sujumaan.

Vene nostettiin ylös 29,10 2008


>>  EtusivuComments