Etusivu‎ > ‎Heikin tarinoita...‎ > ‎

Rotterdam 23.09.2010 - 01.04.2011

30.09.2010 Rotterdam

Eilen saatiin satamakonttorista tilaamamme pyörät, hintaa tuli kahdelle pyörälle 490 eur mutta kyllä ovat hintansa veroiset. Runko ja vanteet alumiinia joten ne on keveät eivätkä ruostu, vaihteita on 6 mikä tuntui ensin paljolta mutta välitykset on sovitettu niin että tuntuu kuin ajaisi isommallakin pyörällä. Kokoontaitettuna menee melkopieneen tilaan ja mukana tuli myös kassit johon ne voi laittaa.

Nyt kun lämmitin ( sähkö ) on ollut päällä ja kun ilma on täällä sateista johtuen melko kosteaa ja viileää niin tuo kondenssivesi on pieni ongelma. Mastokauluksen sain eristettyä putkieristeellä ja kattoluukun eristykseksi näyttää riittävän kolmikertainen ohut läpinäkyvä muovikalvo ulkopuolella, samantapainen mitä käytetään pelloilla keväisin hallaa vastaan. Hankalampi paikka on nuo parraslistojen liitospultit, katonrajassa on kapeat ilmaraot niinkuin tietysti hyvä onkin mutta sieltä pääsee lämmin ilma suoraan kylmiin liitospultteihin joihin sitten kondensoituu vettä. Ostin eilen paikallisesta rautakaupasta eristeenä käytettävää alumiinipinnoitteista kuplamuovia ja yritin saada sitä liimatuksi pulttien päälle, aamulla huomasin että vain osa liimauksista oli onnistunu ja osa irronnut, täytynee vielä miettiä kuinka saisin eristeet paremmin paikoilleen. Rako josta eristeet on asennettava on vain 3 – 4 cm leveä ja siitä täytyisi saada ne nostettua noin 10 cm ylemmäs, on melko hankala paikka mutta kyllä siihen vielä konsti löytyy.

03.10.2010 Rotterdam

Käytiin eilen pyöräilemässä ja tutustuttiin suomalaiseen merimieskirkkoon, paikka löytyi hyvin eikä sinne ole kovinpitkä matkakaan, pyörällä ehkä 20 min. Päästiin samantien häävieraiksikin tai oikeastaan kyseessä oli avioliiton siunaaminen, Imatralainen Rantasen pariskunta olivat menneet käsittääkseni maistraatissa naimisiin jokuaikasitten ja kun herralla oli työmatka Ranskaan he olivat päättäneet samalla matkalla käydä täälä Rotterdamin merimieskirkossa hoitamassa tämän siunaamisen, muistutti kyllä normaalia vihkimistilaisuutta ja meidät kutsuttiin "seurakuntalaisiksi" todistamaan tilaisuutta.

Merimieskirkossa on isohko kirjasto josta voi lainata kirjoja ( oma "kirjastomme" on jo lopuillaan ) sekä videoita ja äänikirjoja, lisäksi siellä on pihalle rakennettu oikea suomalainen sauna jota voi varata ja me tietysti teimme heti varauksen, tuntihinta on 9 eur / henkilö.

Tänään olen tapellut tämän nettiyhteyden kanssa, meillä on veneessä ulkoantenni ja vahvistin langatonta nettiä varten, se on kyllä hyvä järjestelmä ja normaalisti löytyy aina jokunen avoin verkko, nytkin verkkoja kyllä löytyy parikymmentä mutta kun tämä marinan verkko käyttää KPN:n hotspottia ja KPN:n komea torni ( iso konttorirakennus ) on tuossa parinsadanmetrin päässä niin olemme käyttäneet sitä. Näyttää kuitenkin siltä että aamuisin ja etenkin näin viikonloppuisin palvelu tökkii pahasti, verkko kyllä löytyy ja singnaali on erinomainen mutta verkkoonpääsy kestää kauan ja windouskoneilta menee pasmat sekaisin kun yhteydenmuodostus ei sujukkaan niinkuin ne olettaa. Samanlaisia nämä suuret ja kauniit operaattori näyttää olevan jokapaikassa, luvataan vaikka mitä mutta totuus onkin sitten mitä on...

Tää KPN on täällä myös ainoa maksu TV kanavia välittävä yritys eivätkä myy maksukortteja kuin vuoden sopimuksella ja silloinki täytyy olla laskutusosoite, lisäksi sopimus jatkuu automaattisesti vuosittain ellei sitä irtisanota kolmeakuukautta aikaisemmin kirjallisesti. Merimieskirkon pastori varoitteli tekemästä minkäänlaista sopimusta koska niistä on ainenkin heillä ollut erittäinhuonoja kokemuksia, irtisanomiset ei kuulemma onnistu helposti ja saattaa tulla satojen eurojen turhia laskuja.

04.10.2010

Kävin aamupäivällä ostamassa kaasupullon 6.8 kg hinta pulloineen 39 eur, meillä kotisuomessa sillähinnalla ei meidän alumiinisia 6 kg AGA pulloja saa edes täytettyä, tosin Kirkkonummen teollisuuspalvelusta on mahdollista saada pullo vaihdettua jos heillä sellainen sattuu olemaan , muuten joutuu tilaamaan ja odottelemaan. No nyt pitäis olla sellainen pullo joka on vaihtokelpoinen myös Ranskassa ja ehkä myös Espanjassakin, saapa sitten nähdä kuinka käy, täytyykö taas hankkia uusi pullo kun päästään sinnesaakka.

Tänään täällä oli lähes kesäkelit, lämmintä reilut 20 eikä edes satanut, mitä nyt pieni ripsahdus tuli mutta täällä sitä ei voi sateeksi laskea. Käytiin pyöräilemässä Mian luona, Mia oli siellä remonttihommissa, makuuhuoneesta oli tapetit jo revitty ja seinät oli maalausta vailla, kova tyttö touhuamaan, taas ensiviikolla lähdössä Suomeen ja viipynee siellä reilun viikon.

Veneelle palattuamme virittelin taas nämä nettiyhteydet toimimaan, on se ihmeellistä kuinka tuollainen iso yritys kuin KPN kehtaa tarjota niin alaarvoista palvelua, vaikuttaa vahvasti siltä että tällaiset hotspot ilmaispalvelut eivät ole ison yrityksen mieleen, kirjautumissivuillakin he tyrkyttävät maksullisia yhteyksiä joten tulee sellainen vaikutelma että näitä hotspot yhteyksien nopeutta rajoitetaan tarkoituksellisesti tai aineskaan kapasiteettia ei ole riittävästi. Jos sitten erehdyt tekemään sopimuksen heidän kanssaan niin et pääse siitä sitten eroon helposti, melko härskiä hommaa. No näidenkannssa on elettävä, tietysti välillä on toki joitakin yksityisiä langattomia verkkoja auki ja niihin pääsee kyllä sisälle mutta kun ko käyttäjä lopettaa hommansa niin verkko useinmiten myös katkeaa joten niiden käyttö on vain vaihtoehto B.

05.10.2010

Täällä city marinassa on paljon veneitä ( laivoja ) joissa asutaan ja ne ovat siis paikoillaan pitkiä aikoja, olen kurkistellut niiden pohjia ja myös laitureiden ponttooneita ja tolppia enkäole havainnut niissä lainkaan näkkiä enkä muutakaan kasvustoa, ihmeellinen juttu mutta tietysti hyvä meidänkannalta koska silloin säästymme veneen nostolta keväällä. Jonkinverran likaa kyllä kiinnityy vesirajaan mutta sehän on helppo pestä pois sitten keväällä. Toinen ihmetyksenaihe on se että vaikka olemme keskellä suurkaupunkia niin iltaisin ja öisin täällä on aivan hiljaista, liikenteen ääntä ei kuulu lainkaan ja päivälläkin se on melko vaimeaa.

Käytiin illalla saunomassa merimieskirkon saunassa, oli mukava saunoa pitkästäaikaa kunnon saunassa, löylyt oli hyvät ja lämmintävettäkin riitti suihkussa, matkanvarrella on usein suihkuissa vesi ollut kovin viileää. Ilmapiiri siellä merimieskirkolla on kotoisan leppoisa, saunanjälkeen istuskeltiin kuistin sohvalla, lueskeltiin suomalaisia päivän lehtiä ja nautiskeltiin kotimaisia virvokkeita.

08.10.2010

Kävin pyöräilemässä tuola Masjoen toisellapuolella eli varsinaisessa keskustassa ja samalla kävin tarkistamassa toisen täälläolevista satamista jonne vierasveneetkin ovat tervetulleita ja kuinkaollakkaan siinähän se oli satamassa Meriliisa, pieni kuunari joka on aina ollut ykkössuosikkini, kaunis ja sopusuhtainen purjealus jonka Heikki Herrala aikoinaan rakennutti täällä Hollannissa. Ihastuin siihen jo 70 luvun alkupuolella ja piirtelin sen innoittamana linjat sittemmin 90 luvun alkupuolella takapihallamme hitsaamaani Marianne IV kuunariin jolla purjehdimme aina siihensaakka kun hankimme nykyisen veneemme. Meriliisa näytti olevan hyvässä kunnossa, väri oli tosin vaihtunut mustasta tummansiniseen ja puiset mastot alumiinisiin, muuten alus näytti olevan entisensä.

Tuo pyöräily on kyllä mainio tapa liikkua täällä, varsinkin kun täällä on nuo pyöräiliöille varatut omat kaistat ja omat liikennevalotkin. Tarkkana kuitenkin täytyy olla kun nää paikalliset polkee hirmuvauhtia ja samalla kaistalla kulkee myös mopot ja skootterit, ne mennä hurahtaa ohi kovalla vauhdilla aivan vierestä, poikien skootterit pitää yleensä jotain ääntä joten kuulee kun ne takaa lähestyy mutta tyttöjen skootterit on hiljaisia ja kuolemaa halveksien he pujotteleevat muiden kulkioiden joukossa.

Huomenna ( tai ylihuomenna ) pitäis vihdoin pestä veneen kansi, kävin satamakonttorissa etsiskelemässä sopivaa pesuainetta ja isäntä esitteli teak-kaneelle sopivaa pesuainetta jota hän itse käyttää ja kehui sen olevan ehdottomasti paras joten pakkohan se pullo oli sitten ostaa, sittenhän se nähdään onko siitä mihinkään.

11.10.2010

Eilen matkalla Jumboon ostoksille ( kävelymatka noin 3 min ) tarkistin myös kuninkaallisen pursiseuran venevälityspisteen ikkunassa olleet myyntiilmoitukset ja huomasin Meriliisan olevan myynnissä, hintapyyntö oli 495 000 eur, joku saa sillähinnalla hienon veneen.

Nyt on ilmat olleet hienot ja päätin vihdoi pestä veneen kannen, letkut ja pesuaineet esiin ja niinhän siinä kävi että tietenkin sopiva välikappale marinan järjestelmään puuttui eikä toimistoltakaan sellaista löytynyt joten pyörä esiin ja polkemaan parinkilometrin päässä olevaan rautakauppaan etsimään sopivaa liitintä. Liittimiä löytyikin vähän jokalähtöön ja otinkin useammanlaisia siltävaralta että matkanvarrella tulee taas eteen vastaavanlainen ongelma. Satamakapteenin suosittelema aine vaikutti hyvältä, kannesta lähtikin melkomusta vesi, liekö ollut Kantvikin hiilipölyt jotka vihdoin saatiin pestyä pois.

19.10.2010

Olen nyt viikonverran suunnitellut / rakennellut istumalaatikkoon tuuli / sadesuojaa. Karavaanarikaupasta löytyy kaikenlasta tarviketta ko tarkoitukseen ja siellä olenkin käynyt useampaan kertaan hakemassa erinlaisia nippeleitä ym tarvikkeita kun aina jotain unohtuu tai sitten tulee muutoksia suunnitelmiin mitkä vaativat jotan lisäosia. Homma on vielä vähän vaiheessa mutta hiljaa hyväätulee eli ehkä viikonpäästä rakennelma on valmis.

Sunnuntaina oli kaunis ilma ja käytiin tutustumassa merimuseoon, olihan se ihan ok mutta mainostenperusteella odotin kyllä enemmän, näytillä oli enimmäkseen Rotterdamin sataman kehitykseen liittyviä juttuja 1900 luvun jälkeiseltä ajalta.

Sääennusteiden mukaan olisi pitänyt olla melko kylmiäkin öitä jotai tuollaista 2 – 3 astetta mutta meillä on kyllä yöt veneessä olleet lämpöisiä, johtunee varmaan siitä että veden lämpötila on vielä yli 14 astetta ja tämä satamaallas on tällainen monttu, ylävedelläkin noin 2 m katutason alapuolella ja alavedellä vielä parimetriä alempana. Saa sitten nähdä kuinka talvenmittaan lämmintä riittää, tammikuun alkupuoli pitäisi olla täällä kylmintä aikaa ja silloinkin lämpötila on normaalisti 3 – 4 astetta ja yöpakkaset harvinaisia, tosin viimetalvi oli poikkeuksellisen kylmä täälläkin. Viimekesähän täällä oli vuosisadan sateisin kesä minkälainen mahtaa talvesta tulla.

Tein muuten muutoksia kotisivuille, yhteystietojen tilalle sivuvalikkoon laitoin linkit sivun, sieltä löytyy linkkejä joita itse käytän ja lisäilen niitä sitämukaa kun vastaan sopivia linkkejä tulee.

23.10.2010

Löysin eilen netistä paikallisen venetasvikeliikkeen ja googlen kartalla reitti näytti melko helpolta, matkaa tosin oli melkoisesti kun se siaitsi tuolla kaupungin toisella laidalla mutta pyörällähän sinne voisi joutuin polkaista. Täksipäiväksi oli luvattu puolipilvistä ja ajoittaisia sadekuuroja, aamulla vettä jonkinverran tulikin mutta puoliltapäivin näytti jo paremmalta ja päätin lähteä etsimään tuota venetarvikeliikettä. Ajattelin että sieltä voisin löytää noihin tuulisuojiin markiisikangasta ja muutenkin halusin tarkistaa mitä kaikkea siellä olisi tarjolla. Matka meni nopsaa myötätuulessa ja paikkakin löytyi helposti. No markiisikangasta ei kyllä ollut mutta muuten paikka oli ihan laadukkaan oloinen ja hintataso näytti minusta melko edulliselta, voihan se tietysti niinkin olla että kun on tottunut noihin kotimaan hintoihin niin kaikki näyttää edulliselta. Takaisin tullessa alkoi sitten sataa ja tuuli oli vastainen, paikkapaikoin ei meinannut päästä eteenpäin lainkaan, vielä tuossa suurella sillalla alamäkeen joutui polkemaan ykkösvaihteella vaikka normaalisti siinä joutuu jarruttelemaan ette mene liian lujaa, tuli siinä mieleen että nyt ei kyllä olisi hauskaa olla tuolla merellä.

29.10.2010

Taas on viikko vierähtänyt, tälläkertaa enimmäkseen lueskellen ja dvd:tä katsellen. No sain sentään tuulisuojiin markiisikankaat tilattua ja ne pitäisi saada alkuviikosta, yllättävän pitkä tilausaika kankaalle mutta hyvä kun sentään on luvattu toimittaa sitä kun ei meinannut löytyä ( oikean väristä ja laatuista ) millään. Käytiin taas tiistaina merimieskirkolla saunomassa ja myös kirjastossa, sieltä tarttui käteen David Bodanisin kirja E=mc² Yhtälö oli minulle tuttu jo 70 luvun puolivälissä jolloin oli töissä kuvavalmistamossa ja valon ominaisuudet oli kiinostuksen kohteena. Muutenkin silloin tuo erikoinen suhteelisuusteoria oli silloin tapetilla kun televisiosta tuli silloin sarja ihmisen vaiheet jossa aihetta myös käsiteltiin. Olin silloin koulutettavana Sveitsissä ja kävin myös silläreissulla Bernissä ja tietenkin täytyi testata se raitiovaunu jossa tarinanmukaan Einstein sai idean tuoho yhtälöön. Tarinan mukaan hänellä oli tapana olla töistätullessaan sieltä patenttivirastosta raitiovaunun takaosassa ja katsella kuuluisaa kirkontornissa olevaa kelloa jossa tasa- ja puolitunnei kellonympäri pyörii pyhimyksiä ym kulkioita ( siis kuvia ). No siinä loittonevaa kelloa katsellessa hän oivalsi että jos raitiovaunu kulkisi valonnopeudella niin kello näyttäisi pysähtyneen koska kellon kuvajainen joka tuli hänen silmiinsä valon välittämänä ei saavuttaisi häntä koskaan. Tiedä sitten onko tarinassa perää mutta ajatus on kyllä toimiva. Kirja on mukavasti ja helppotajuisesti kirjoitettu ja kertookin lähinnä historiallisista tilanteista joiden seurauksena oli mahdollista oivaltaa ko. yhtälö ja mitä seuraamuksia siitä on koitunut.

Olen seurannut mielenkiinnolla noita lämpötiloja täällä, nyt ne taas on nousussa ja ensiviikolla öisin 6 -7 astetta ja päivisin parhaimmillaan jopa 16 astetta on luvattu, merivesi oli aamulla 10.7 astetta. Yksi selkeä ero kotisuomeen kyllä on se että kun aurinko sattuu paistamaan niin se lämmittää samaantapaan kuin kevätaurinko suomessa.

01.11.2010

Syksyn merkkejä täälläkin, lehdet alkaa kellastua ja putoilla puista ja vastarannan ostoskeskusta koristaneet palmut kuljetetaan jonnekkin suojaan ja tilalle näkyy tulevan ilmeisesti joulukuusia tai jotain sinnepäin, olivat vielä äsken peitettynä, katsotaan mitä sieltä paljastuu.

Tällainen paikallaanolo alkaa jo muistuttaa arkisia kotioloja, tv:n katselua ja kirjojen lueskelua, täytyy taas kehitellä jotain pientä projektia että ei ihan laiskistu. Itseasiassa koneelle voisi tehdä talvihuollon ja salongin kattoluukun tiivisteet pitäis uusia mutta sen homman taidan kyllä jättää sitten kevättalveen kun alkaa taas ilmat lämmetä. Lämmöstä puheenollen se on taas nousussa kun tuuli puhaltelee lounaasta, yöksi luvassa vielä 11 astetta eli sama kuin veden lämpötila, aamulla vesi oli 11.2 asteista. Tuo pohjanmeren veden keskilämpötila tammikuussa on 6 astetta johtuen osittain siitä että vuorovesivirrat kulkevat pohjanmerellä vastapäivään eli tulevat Englannin kanaalin kautta ja jatkavat pitkin mantereenreunaa kohti pohjoista jossa osa palaa Norjanmeren kautta Atlannille ja osa taas alas Englannin rannikkoa pitkin.

Näillänäkymin lennetään kotiin joulukuun alkupuolella ja palataan sitten ehkä kuudenviikon kuluttua takaisin veneelle. Tänne kyllä voi huoletta jättää veneen, paikka on hyvin vartioitu ja tuosta ponttoonilaiturilta on vielä parimetriä tuohon pystyyn kiviseinään, portti on lukittu ja siitä pääsee kulkukortilla, portin ympäri on vielä laitettu sähköjohdot lienee jonkinlainen sovellus sähköpaimenesta. Mia on luvannut myös käydä viikottai tarkistamassa että kaikki on kunnossa, joten ei hätää.

11.11.2010

Nyt on sitten lentoliput tilattu, kotiin lennetään tiistaina joulukuun 7 ja takaisin tänne Rotterdamiin palataan helmikuun ensimmäisenä päivänä. Toivottavasti sitten helmikuussa ei ole näin sateista, nytkin ripsuttelee varmaan jo neljättäkertaa tänään. Olen edelleen seuraillut tuota meriveden lämpötilaa, alkuviikosta se oli jopa 12.4 mutta tänäaamuna mittari näytti 11.8 astetta. Nyt tuulee taas lounaasta ja luvassa on hieman lämpimämpää, yölläkin ilman lämpötilaksi on luvattu 7 - 9 astetta eli lähes sama kuin päivällä. Meillä täällä satamaaltaassa tuo lämpötila on varmaanki lähellä veden lämpöä.

Täällä Rotterdamissa on meneillään pohjoismaiden merimieskirkkojen joulumyyjäiset, tänään avataan Norjan merimieskirkon myyjäise, täytynee mennä tutustumaan sekä heidän upeaan rakennukseensa että myös tuotteisiin jota sielä myydään. Suomalaisella merimieskirkolla myyjäiset on sitten parinviikonpäästä ja nyt viikonloppuna olis talkoot aiheen tiimoilta, jos ei sada kovin niin voidaan mennä mukaan talkoisiin samalla voidaan ehkä tutustua täälläasuviin suomalaisiin.

11.12.2010

Taas kotona, hieman mutkien kautta mutta melkein ajallaan lakosta huolimatta. Takaisin piti lentää tiistaina mutta maanantaiiltana tuli tekstiviesti lennon perutuksesta ja ohje katsoa netistä lisätietoja. No eihän siellä mitään muuta lisätietoa ollut kuin että lento on peruttu ja puhelinnumero johon voisi soittaa uudelleenreitityksestä. Numero näytti olevan maksuton ja yritettiin siihen soitella pitkin iltaa tuloksetta joten päätettiin aamulla mennä lentokentälle ja katsoa miten homma hoituisi. Meidän lento reititettiin kulkemaan Tukholman kautta seuraavaksi päiväksi ja meille järjestettiin ilmainen hotellimajoitus sekä lounas ja päivällinen, aamiainen ja kuljetus hotelliin ja takaisin. Meillä ei ollut kiirettä mihinkään joten järjestely sopi meille mainiosti. Matka sujui hyvin ja nyt ihmetellään tätä lumen paljouta. Olihan siellä Rotterdamissakin viimeviikolla lunta ja sitä tulikin perjantaina ja lauantaina peräti 12 – 13 cm, parinayönä oli pakkasta jopa 8 astetta, meillä satamassa ei varmaankaan niinpaljoa ollut mutta ihan se talviselta näyti. Lumet kyllä sitten suli pois samantien mutta kyllä siellä paikalliset moista ilmaa ihmetteli, jotkut tiesi kertoa että joskus 30 luvulla olis ollut vastaava tilanne.

Sinne se vene nyt jäi talvehtimaan, jätin varmuudenvuoksi lämmityksen päälle ( sähkö ) siltävaralta että kun nämä säät näin oudosti oikkuilee niin eihän sitä tiedä kuinka kylmää sinne vielä talvenmyötä tulee. Uskon kyllä ettei mitään ongelmia talvehtimisesta tule. Satamakapteeni lupasi pitää venettä silmällä ja hänellä on yhteystietoni sekä pääsy veneeseen kaiken varalta. Tuntui hieman haikealta jättää vene sinne mutta äkkiähän nämä parikuukautta kuluu ja pääsemme takaisin Rotterdamiin valmistelemaan matkan jatkamista.

Vuoden 2011 jutut löytyvät linkistä http://symariannev.blogspot.com/


Comments